BLOG


April 18, 2017
En vecka i en konsults liv: Michael på Cloud!
By: Michael at Cloud

Tisdag 05:20

Klockan är egentligen ställd på att ringa 05:30 men som så många gånger förr verkar kroppen vara inställd på detta så jag vaknar strax före. Fördelen är att jag hinner stänga av larmet innan familjen väcks. Varför så tidigt? Jag bor i Åkersberga och har därmed över en timmas pendling till min kunds lokaler i Liljeholmen. Dessutom tänkte jag försöka simma ca 1h innan jobbet. Kom dock i säng i ok tid kvällen innan så fick lite drygt 7h sömn, godkänt!


06:11

Hoppar på bussen som varje dag tar mig från min hållplats till Danderyds sjukhus. Familjen sov fortfarande när jag gick vilket inte alltid är fallet. Inte lika bra var snön som fallit, inte optimalt för någon som mig som gillar att cykla utomhus. Min pendling brukar bestå av att läsa nyheter, kolla av social medier samt kolla om det kommit några jobbmejl som är värda att svara på med en gång. Påskhelgen samt faktumet att jag har kollegor i Filippinerna och Indien som redan varit på jobbet i några timmar gör att jag alltid har mejl att gå igenom på morgonen. Även om det var många mejl denna morgon så är det inget som brinner så jag svarar på några kortare mejl och läser resten och planerar svara eller agera på dem senare under dagen. Vid Danderyd byter jag till röda linjen.


07:21

Hoppar i Eriksdalsbadets 25-meterspool. Simning är min överlägset sämsta gren i triathlon och något som jag under många år tränat för lite på, något jag försökt ändra på de senaste månaderna. Lite teknikövningar och diverse serier senare har jag skrapat ihop 2,2km på strax under 1 timme.


09:00

Framme på kontoret. Telefonmöte direkt med två kollegor från Filippinerna, Art som sitter i Manila och Tina som är på besök i Sverige men som sitter i ett annat hus för att gå igenom status kring en rad problem vi haft med vår uppsättning av ServiceNow. ServiceNow är en molnbaserad applikationsplattform som vi använder för att hantera incident- och service request-processer med, alltså klassik IT service management. Vår lösning är dessutom integrerad med kundens egna ServiceNow-lösning vilket komplicerar det ytterligare. Vi har gjort lite framsteg sedan vi pratade sist men inte tillräckligt så jag ber Art och Tina följa upp ett antal punkter och driva på för att vi ska lösa dem i närtid.


11:00

Huvuddelen av mina dagar går åt att driva Operations Architecture-delen av nästa release av kundens e-handelslösning. Operations Architecture innebär väldigt förenklat att ta fram de verktyg och processer som vår driftsorganisation skall använda när de övervakar lösningen. Kunden jag sitter på är en av Nordens största vilket såklart innebär att det är enormt mycket människor involverade på olika platser i världen. I mitt delprojekt har vi medarbetare från Filippinerna, Indien, Finland, USA och Sverige. Kl 10 varje måndag har vi veckans stora statusmöte där vi diskuterar hur långt vi kommit med det vi prioriterar att arbeta med just nu samt planera veckan som kommer. En kollega jobbade hemma eftersom han blivit förkyld så det fick bli telefonmöte igen. Vi har en TGL, technical go live, under nästa vecka och mycket fokus låg på att diskutera vad vi skall leverera tills dess. Det är en mindre release så för vår del är det inte så mycket men vi har lovat leverera förbättringar på två områden av vår övervakningslösning.

Lösningen är framförallt baserad på Splunk vilket är en produkt som är väldigt bra på att samla in stora mängder data från olika källor och sedan möjliggöra snabba sökningar och visualiseringar av data. Lösningen är dock aldrig bättre än underliggande data och inom två områden har vi under en tid haft problem med just indatan. Därför har vi under senare tid lagt mycket fokus på att förbättra indata inom två områden, från vårt system som övervakar Oracle-databaser samt från e-handelsplattformen Hybris där vi hämtar information om olika cron-jobb som körs enligt schema dagligen. Det vi använder Splunk till är att söka igenom flera hundra gigabyte data om dagen för att generera alarm om något gått snett. Efter nästa release tror vi att vi kan minska antalet felaktiga larm när indata är bättre.


13:00

Efter lunchen konstaterar jag att det återigen snöar. Dagens I-landsproblem.

Michael 13:00

15:00

Eftermiddagen är ovanligt mötesfri så jag hinner gå igenom mejlkorgen ordentligt samt boka in ett antal workshops och möten under veckan och veckan efter. Plötsligt händer det.


16:55

För att hinna med 17:35-bussen vid Danderyd måste jag gå exakt samma tid varje dag. Trist att behöva vara så oflexibel men bussen i Danderyd går bara var 30 min så missar jag den missar jag 30 min med barnen.


18:15

Hemma! Snabbt i med middag och sen hänga lite med barnen, men som vanligt blir det mest att förbereda dem för läggning. Tyvärr kan jag inte natta idag eftersom jag på tisdagar leder ett spinningpass på ett lokalt gym.


19:30

Hade tänkt jogga ned men kom iväg försent vilket innebar att jag var tvungen att cykla. Tanken var att klä sig lätt så jag inte skulle bli för varm under joggingturen, istället blev det en iskall cykeltur. Samtidigt visst jag att hemfärden skulle bli värre eftersom jag då kommer vara svettig vilket blir ännu kallar i det nollgradiga vädret.

Spinningledare blev jag av en slump under min senaste pappaledighet. Hon som är instruktöransvarig såg att jag hängde där och körde själv och frågade om jag kunde tänka mig leda pass, vilket jag gjorde. Det är ett bra sätt att förena nytta med nöje, kul också att jag får mycket positiv återkoppling från medlemmarna som kommer.

Michael 19:30

22:15

Lights out. Vi hörs imorgon.

Håll utkik efter nya uppdateringar från våra konsulter i veckan. Följ bloggen på Facebook http://bit.ly/2oXf1DK eller håll dig uppdaterad via Instagram, http://bit.ly/2oA4wJY , och Twitter, http://bddy.me/2kKGJ8l , med hjälp av hashtaggen #konsultvecka. För att läsa mer om Accenture Sverige besök vår karriärsida:https://www.accenture.com/se-en/car... där hittar du även alla tidigare blogginlägg från En vecka i en konsult liv.

Popular Tags

    More blogs on this topic

      Archive