BLOG


February 14, 2017
En vecka i en konsults liv: Alla Hjärtans och den underskattade tekniken av Management By Walking Around
By: Kalle at Digital

Alla hjärtans dag börjar verkligen inget vidare. Jag vaknar med ett ryck och kollar klockan på mobilen. Av någon anledning har jag har ljudet varit avstängt så jag har inte hört alarmet. Jag har försovit mig ungefär 40 minuter. Som tur är så innehåller min morgonrutin ganska mycket luft. Jag är verkligen ingen morgonmänniska så jag brukar ge mig själv tid att vakna i lugn och ro. Idag är det inget problem att vakna. Jenny är dessutom bortrest och Tilde är hos sin mamma så jag har i alla fall bara mig själv att fokusera på just nu. Genom att fokusera på det viktigaste hinner jag till slut med både en stående frukost och 5 minuter Qi-gong. Sedan är jag iväg i planerad tid.

Jag promenerar till Älvsjö station. Det är en promenad som tar ungefär 10 minuter. På vägen hinner jag höra både korp och den galna hackspetten i området som tycker det är bra att hacka i TV-antenner och takplåt så att det skallrar i hela kvarteret. På vägen slås jag av hur skönt det är att det numera är ljust på morgonen och – hör och häpna – jag ser min egen skugga! Det blir kanske en bra och solig dag trots allt.

Kalle

Väl på jobbet ägnar jag mig åt en av de mest underskattade management-teknikerna: MBWA eller mer känt som Management By Walking Around. Det är många nyckelpersoner i teamet som jag behöver stämma av med, planer för dagen som behöver göras, avvägningar i prioriteter som behöver diskuteras, bollar som ska sättas i rullning och så vidare. Att göra allt det via mail, telefon och ärendesystem går självklart men det är få saker som är så effektivt som direktkommunikation.

Morgondiskussionerna tar totalt ett par timmar, inklusive ”daily Scrum”. Nu är jag redo att börja interagera med vår kund och vara tillräckligt insatt i detaljer och ha svar på frågor. Jag har också hunnit samla på mig en hel del frågor som vi behöver få besked på. En del ska upp på vecko-avstämningsmötet senare idag, annat går via mail direkt till relevant person på kundsidan.

Dialogen med vår kund är ständigt i rörelse och vi har en gemensam förståelse över att det finns ett behov av att vi som leverantör måste vara lättrörliga inför förändringar. För att klara det och samtidigt hålla en struktur arbetar vi med Agila metoder. Under förmiddagen hinner vi t.ex. reda ut och planera en så kallad ”patch” till imorgon som rör Elkjøp’s koppling till Klarna. Ändringen är testad och vi kommer överens om att vi ska rulla ut den imorgon bitti.

En viktig del i det som gör våra team effektiva är att vi har ett bra internt samarbete och att teammedlemmarna löser problem tillsammans. Vår kund är inte intresserad av vem som är exakt ansvarig för vad hos oss, utan av en leverans. Då måste vi jobba därefter. I min roll som ledare är det jätteviktigt att alltid uppmuntra till bra samarbete inom teamet. Att vi är hårda mot problemen men schysta mot varandra. Här kan ni se vår ena Scrum-master Susanne som diskuterar med Arina som är testansvarig för ett av våra team.

Kalle

På lunchen tar jag en promenad i solen och knallar ner till NK för att fixa lite till alla hjärtans dag. Jenny kommer hem från sin resa i natt så tekniskt sett blir det fel dag men värre saker har väl hänt. Jag kan inte skriva några detaljer här eftersom Jenny lär läsa det här innan hon kommer hem, men om ni är snälla får ni veta mer detaljer i morgon!

Under eftermiddagen har jag veckoavstämningsmöte med vår kund. Vi använder Skype for Business eftersom kunden befinner sig i Oslo och jag sitter i Stockholm. Med hjälp av skärmdelning och en bra presentation att utgå ifrån reder vi ut och stämmer av allt som är på gång oss emellan just nu. Mötet går smidigt eftersom vi redan har en i stort sett gemensam bild av utmaningar och prioriteringar. Mötet är dock ett effektivt sätt att få det bekräftat.

Sist men inte minst har vi ett internt möte där vi diskuterar idéer till möjlig framtida utveckling av plattformen vi bygger för Elkjøp. Vi vill inte bara ta emot och utföra beställningar, vi måste visa att vi kan komma med egna initiativ också. Vi måste hitta sätt att överträffa förväntningarna och bidra med mervärden. När jag tänker efter på saken så finns det en hel del likheter med långsiktiga kärleksförhållanden här. Om man inte ständigt jobbar på att överträffa förväntningarna blir man lätt tagen för given. Kanske är gräset grönare på andra sidan… Där vill man inte vara. Vi jobbar därför för att hitta bra fallstudier där vi har gjort saker som skulle kunna vara verkligt intressanta för Elkjøp så att vi kan få igång en bra diskussion om nya gemensamma satsningar.

Arbetsdagen börjar gå mot sitt slut. Det finns en drös mail att kolla av och agera på från vår kund. Det mesta är dock redan på rull. Vilken förmån det är att få jobba med ett väloljat och hängivet team!

Nu ska jag snart hem och träna lite Taijiquan och hinna förbereda lite inför att Jenny kommer hem i natt och för alla hjärtans dag-firande. Vi hörs igen imorgon.

Fred och kärlek på er!

Kalle

Håll utkik efter nya uppdateringar från våra konsulter i veckan. Följ även bloggen på Twitter http://bit.ly/1WxIJKv med hashtaggen #konsultvecka. För att läsa mer om Accenture Sverige besök vår karriärsida: https://www.accenture.com/se-en/blo... där hittar du även alla tidigare blogginlägg från En vecka i en konsult liv.

Popular Tags

  More blogs on this topic

   Archive

    

    COMMENTS (0)

    SIGN IN WITH SOCIAL

    COMMENT WITH SOCIAL

    OR COMMENT WITH EMAIL

    Your Data Privacy

    By providing your e-mail address, you agree to the terms
    outlined in our privacy statement associated with
    commenting on the site. Your e-mail address will not be
    used for promotional marketing purposes.

    Retype the CAPTCHA code from the image
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

    Find a job

    Start your search here: Enter job title, skill, experience level or city

    Stay in touch

    Join the Accenture Talent Connection, follow our Careers blog, or sign up for job alerts.