Accenture Innovation Awards: Concept van de week - Zapaday: het nieuws van morgen

In de toekomst kijken: de droom is zo oud als de mensheid. Wie weet wat komen gaat, heeft een voorsprong op anderen. Dat geldt zeker voor bedrijven want met de juiste timing is veel te winnen. Bij AIA-finalist Zapaday is het altijd later. Hoe werkt deze ‘meest complete bron van informatie over de toekomst’, die organiseren en plannen makkelijker maakt?


“Zapaday is een website, een tool en een platform”, vertelt oprichter Stefan Hoevenaar. Op zapaday.nl bieden we iedereen gratis nieuws over morgen. Speciaal voor bedrijven hebben we een planningsplatform met toekomstige gebeurtenissen en business intelligence.

Scherp beeld van wat komen gaat

Stefan: “We richten ons op nieuwsjunkies die niet kunnen wachten en op organisaties die toekomstgericht willen werken. Bijvoorbeeld corporate communicatieafdelingen, public affair-afdelingen en pr-bureaus. Die willen een zo scherp mogelijk beeld hebben van wat wanneer gaat komen. Zapaday geeft een overzicht, van productlanceringen tot events – allemaal zaken waarop organisaties in kunnen haken vanuit hun communicatie- of marketingstrategie.”

Future scan: het brein achter Zapaday

Maar hoe werkt het? Hoe werpt Zapaday een blik vooruit? Stefan: “Achter Zapaday zit een ‘future scan’ die duizenden bronnen met berichten over de toekomst doorzoekt. Van nieuwssites en persberichten van bedrijven tot tweets en persoonlijke blogs. Het vernieuwende van de scan is vooral dat die om kan gaan met ongelijksoortige bronnen. Een tweet is immers iets anders dan een artikel in de New York Times.” Alle informatie wordt geanalyseerd en gekwalificeerd en vervolgens ordent Zapaday het in lijsten die overzichtelijk weergeven wat er wanneer gaat gebeuren.

Aanleiding voor Zapaday

Stefan: “Een paar jaar geleden was ik een feestje aan het plannen. Ik wilde een datum prikken en ik ging op Google zoeken wat ik kon vinden over die datum. In no time had ik zo’n vijf A4’tjes vol over die dag. Zo ben ik eigenlijk op het idee van Zapaday gekomen.”

Future deskboard

Het ‘future deskboard’ is een kant-en-klaar product van Zapaday. Bedrijven kunnen een abonnement nemen op een of meer deskboards. Een deskboard heeft diverse kalenders met gebeurtenissen in de toekomst die relevant zijn voor de gebruiker. Stefan: “Over concurrentie, congressen, politieke gebeurtenissen en recruiting events bijvoorbeeld. We stellen altijd samen met de klant een relevant future deskboard samen, en hij kan eigen kalenders of actielijstjes toevoegen. We zijn dus én contentleverancier én platform voor organisaties om de planning goed op orde te hebben. Het future deskboard is eenvoudig te koppelen aan Outlook, je mobiele telefoon en intranet.” Inmiddels werkt Zapaday voor een milieuorganisatie, een groot energiebedrijf, de advocatuur en voor een bank. Het future deskboard wordt als abonnement aangeboden in een aantal varianten. Stefan: “Het reseller-model bieden we aan aan pr-bureaus die het als nieuwe dienst aan hun klanten verkopen.” Daarnaast levert Zapaday content aan nieuwsorganisaties, zoals het ANP en een internationaal persagentschap met vijfhonderd correspondenten over de hele wereld.

Concurrent: Recorded Future

De grootste concurrent van Zapaday is Recorded Future: de samenwerking tussen Google en de investeringstak de Amerikaanse geheime dienst CIA. “Stefan: “Zij hebben iets wat lijkt op onze future scan. Wat ons uniek maakt, is dat wij de scan gebruiken en de informatie vervolgens ordenen en omzetten in een kalender. Bij Recorded Future moet je zelf de resultaten ordenen.”

Toekomst

In februari dit jaar ging Zapaday live. Halverwege het jaar heeft Zapaday de focus verlegd naar de zakelijke kant. De publieke kant groeit nog steeds, elke twee maanden verdubbelt het aantal gebruikers. Om de site aantrekkelijker te maken wordt gewerkt aan een nieuw design. Stefan: “Het echte succes meten we af aan het aantal nieuwe klanten. We willen meer klanten voor het future deskboard. En ons doel is een flink aantal persbureaus te laten aanhaken als klant. Over vijf jaar willen we dat het vanzelfsprekend is om het nieuws van morgen en over morgen te lezen in plaats van het nieuws van gisteren.”

Website: www.zapaday.com


Share|
Zapaday 
Zapaday
Zapaday
Yes  Yes 
  No 
By using this site you agree that we can place cookies on your device. See our privacy policy for details.